Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Χρήματα υπάρχουν

του Βασίλη Κουφόπουλου

Η συνολική ετήσια διαφημιστική δαπάνη σύμφωνα με τους διαφημιζόμενους ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Και η ετήσια δαπάνη στην τηλεόραση, ανέρχεται περίπου στα 700 εκατ. ευρώ. Διαφημιστές και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών εκτιμούν πως η πτώση στην τηλεόραση θα είναι της τάξης του 30%-40% δηλαδή από τα 700 εκατ. ευρώ στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της δαπάνης στο τελευταία τρίμηνο του 2008

Το 2008 όμως ο ΑΝΤ1 πούλησε το σταθμού Nova Televizia στη Βουλγαρία στη Σκανδιναβική Modern Times Group προς 620 εκατ. ευρώ. Η δε NetMed NV πουλήθηκε από τον όμιλο Naspers στη Forthnet προς 490 εκατ. ευρώ, μεταβίβαση που έφερε στα ταμεία του Mega ,που είχε το 12,5% της εταιρείας, περίπου 53-54 εκατ. ευρώ. Επίσης το 2007 με την οριστική κατάργηση (5%) του ειδικού φόρου τηλεόρασης, είχε ως ευεργετικό αποτέλεσμα για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας , φέρνοντας επιπλέον 80 εκατ. ευρώ στην αγορά, τα οποία αποκόπηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Δ. Κοντομηνάς πούλησε το 66,66% του Alpha στο RTL προς 125, εκατ. ευρώ Αυτά είναι τα επιπλέον κέρδη που διανεμήθηκαν στην αγορά

Τώρα ας δούμε τι πληρώνουν απευθείας οι πολίτες για τα ΜΜΕ. Μετά την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΕΡΤ, το σταθερό έσοδο για την κρατική ραδιοτηλεόραση , ανήλθε για το 2008 σε 298,9 εκατ. ευρώ και αναλογικά για το 2007 σε 291 εκατ. ευρώ. Στο χώρο του Τύπου ως το 9μηνο του 2008 η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εκτιμούσε πως η κρατική διαφημιστική δαπάνη έφτασε τα 54,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν στο 16,09% της συνολικής έντυπης διαφήμισης. Οι ίδιοι οι εκδότες , στον ετήσιο απολογισμό τους, υπογράμμιζαν πως «το Κράτος αρνείται να δώσει στοιχεία για τα συνολικά ποσά που εκταμιεύει για κάθε διαφήμιση σε σύγκριση με τα ποσά που καταβλήθηκαν για τη διαφήμιση αυτή στα διαφημιστικά Μέσα, διότι όπως σημειώνουν «είμαστε βέβαιο ότι από τη σύγκριση αυτών των καταβολών θα προέκυπτε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Κρατικής Διαφημιστικής δαπάνης εμφανίζεται να περιέρχεται στις διαφημιστικές εταιρείες.

Και είναι οι ίδιοι οι εκδότες που επικαλούμενοι υπόμνημα της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος προς τον πρώην υπουργό Τύπου , Θ. Ρουσόπουλο, υποστηρίζουν πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακίνηση του λεγόμενου <<μαύρου χρήματος> γίνεται και δια των διαφημιστικών εταιρειών». Πρόσφατα διαφημιστές και διαφημιζόμενοι σε συνέδριο τους υποστήριξαν πως τα ΜΜΕ έφεραν με τον τρόπο που παρουσίασαν το θέμα νωρίτερα την κρίση στην Ελλάδα. Όμως για μαύρο χρήμα στα ΜΜΕ μιλούν ο Στέφανος Μάνος και η «Καθημερινή» με αφορμή την παράταση για ακόμη 3 χρόνια του καθεστώτος που επιτρέπει στις επιχειρήσεις Τύπου να διαχειρίζονται το 2% επί του τζίρου τους χωρίς παραστατικά ακόμη και αν είναι ζημιογόνες. Οι απολύσεις για τους εργαζόμενους , τα κρυφά μπόνους για τους ίδιους.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που κινδυνεύουν . Το αντίθετο . Τα κόλπα στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να φανερωθούν, αφού παρά τα τεράστια ποσά που άντλησαν οι επιχειρήσεις από το χρηματιστήριο, κινδυνεύουν σήμερα, από τις επιλογές του παρελθόντος και τον υψηλό δανεισμό. Δε, μια αλλαγή στο καθεστώς του αγγελιοσήμου που θα τους ανάγκαζε να καταβάλλουν εισφορές στους εργαζόμενους, θα ήταν ίσως και η «ταφόπλακά» τους.

«Σωσίβιο» όμως πάντοτε για τους ισχυρούς του Τύπου είναι τόσο η είσοδος διαφόρων νεοφερμένων στο χώρο που αγοράζουν ζημιογόνες επιχειρήσεις, όσο και η πατροπαράδοτη ελληνική διαπλοκή.



*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έκδοση της Συσπείρωσης "Ανοιχτή γραμμή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου