Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Συσπείρωση : Παρανομεί ο Alpha με την «εθελούσια έξοδο»

αποσπάσματα από την ανακοίνωση της Συσπείρωσης

"Το πρόγραμμα απολύσεων του κ. Σπίννερ δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο "εθελούσια έξοδο". Λένε ψέματα οι ιδιοκτήτες του Ομίλου, νομίζοντας ότι απευθύνονται σε ανόητους. Εθελούσια έξοδος είναι η προ της συνταξιοδότησης επιδοτούμενη αποχώρηση του εργαζόμενου, με όλα τα χρήματα και τα δικαιώματά του –οικονομικά και ασφαλιστικά.
Δηλαδή, ο κ. Σπίννερ για να μπορεί να ονομάζει το σχέδιο του "εθελούσια αποχώρηση" πρέπει να εντοπίσει εργαζόμενους οι οποίοι σε συνεννόηση με το σωματείο τους και τον ασφαλιστικό τους οργανισμό θα του φέρουν το λογαριασμό που η επιχείρηση οφείλει να πληρώσει: Δηλαδή, να πληρώσει όλους τους μισθούς της αποζημίωσης απόλυσης, συν όλους τους μισθούς (με τις προβλεπόμενες από τις συλλογικές συμβάσεις αυξήσεις) που θα έπαιρνε ο εργαζόμενος έως την συνταξιοδότησή του, συν όλες τις ασφαλιστικές του εισφορές που πρέπει να πληρωθούν
στα Ταμεία, και εφόσον βέβαια τα Ταμεία και ο νόμος το επιτρέπουν και το αποδέχονται.
Ας το κάνει αυτό ο κ. Σπίννερ και βλέπουμε...

-Σύμφωνα με το νόμο και την πρόσφατη νομολογία η επιχείρηση Alpha παρανομεί προχωρώντας με το γνωστό εκβιαστικό και αδιαφανή τρόπο σε τέτοιου είδους απολύσεις, διότι:

α) δεν έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαβούλευση με όλα τα σωματεία των εργαζομένων και

β) όποιον υποχρεώσει να φύγει με τον ένα ή τον άλλο εκβιασμό και πέντε ευρώ παραπάνω, αυτός ο απολυμένος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να κερδίσει την επιστροφή του στη δουλειά και πολλά λεφτά, επειδή ο ανάλογος, μεθοδευμένος παρόμοια, εκβιασμός, σαν κι αυτόν που επιδιώκει ο κ. Σπίννερ, έχει ήδη κριθεί από τα δικαστήρια ως ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ."



**Ανακλήθηκαν οι 3 απολύσεις συντακτών στο ΔΟΛ. Άμεση ήταν η επέμβαση του προέδρου της ΕΣΠΗΤ, Γιάννη Πλαχούρη και του ΠΟΕΣΥ , Βασίλη Μουλόπουλου


Απολύσεις και στο Bloomberg


Με τη Βασιλική Κοτζιά

Δεν έχουν τέλος οι απολύσεις στα βρετανικά Μέσα. Το δίκτυο οικονομικής ενημέρωσης Bloomberg ανακοίνωσε τη μείωση του προσωπικού του σχεδόν κατά το ήμισυ στα γραφεία του στο Λονδίνο. Από τους 220 εργαζόμενους θα απολυθούν περίπου 90. Η κίνηση έρχεται μετά την κατάργηση 100 θέσεων εργασίας στην έδρα του δικτύου στην Αμερική. Οι περικοπές έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διάρθρωση του Bloomberg στην Ευρώπη, καθώς θα μπει λουκέτο στο γαλλικό, το ισπανικό, το γερμανικό, το ισπανικό και το αγγλικό κανάλι του Bloomberg. Όλα αυτά θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο, αγγλόφωνο Ευρωπαϊκό κανάλι, το οποίο βεβαίως θα απασχολεί τους μισούς υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι προς αποχώρηση θα λάβουν πακέτο αποζημίωσης, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τις θέσεις εργασίας στο νέο κανάλι.


Εβδομάδα απολύσεων και στον όμιλο της News International. Την προσεχή Τετάρτη η διεύθυνση αναμένεται να ανακοινώσει περικοπές προσωπικού στις εφημερίδες, Times, Sunday Times, The Sun και News of the World. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο αριθμός των απολύσεων κυμαίνεται από 100 έως 200, δηλαδή το 10% του συνολικού προσωπικού του ομίλου. Οι περισσότερες απολύσεις θα γίνουν στους Times, ενώ λιγότερο θα θιγούν οι εργαζόμενοι στην πιο κερδοφόρα Sun.


Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, η ελπίδα για τον έντυπο ημερήσιο Τύπο φαίνεται να έρχεται από τη Γερμανία. Από πρόσφατη έρευνα προέκυψε ότι οι νέοι στη Γερμανία εξακολουθούν, σε μεγάλο ποσοστό, να προτιμούν τις εφημερίδες για την ενημέρωσή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών, το 47% των νέων ηλικίας 14 έως 19 ετών διαβάζουν συστηματικά εφημερίδες, παρά τη διάδοση του Internet. Οι νέοι δηλώνουν ότι τους είναι πιο εύκολο να διαβάζουν τις ειδήσεις σε έντυπη μορφή, παρά στην οθόνη του υπολογιστή. Η αγάπη των Γερμανών για τον έντυπο Τύπο οφείλεται και στην παιδεία τους, καθώς υπάρχει…σχετικό μάθημα στα σχολεία. Πάντως, το ποσοστό έχει πέσει αισθητά σε σχέση με παλαιότερα, αν και παραμένει πολύ πιο υψηλό από το αντίστοιχο άλλων χωρών. Σημειωτέον ότι στη γειτονική Γαλλία, ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προσφέρει στους νέους ετήσια δωράν συνδρομή στην εφημερίδα της αρεσκείας τους, προκειμένου να ενισχύσει την αναγνωσιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου