Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Σχέδιο σωτηρίας α λα γαλλικά . Φοροαπαλλαγές για εισφορές ιδιωτών σε ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των εφημερίδων

ΠΑΡΙΣΙ. Τον περασμένο μήνα ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη των ΜΜΕ τα οποία βρίσκονται από το 2000 αντιμέτωπα με μία από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στον χώρο. Το σχέδιο «διάσωσης του Τύπου» του Νικολά Σαρκοζί περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ειδικού Ταμείου που θα τροφοδοτείται από δωρεές για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον Τύπο. Ο γαλλικός «Μonde», μία από τις ιστορικές εφημερίδες της Γαλλίας που έχει δει τις πωλήσεις της να κατακρημνίζονται τα τελευταία χρόνια, εκτιμά ότι το μέτρο αυτό ίσως αποτελέσει την «κότα με τα χρυσά αβγά» για τους εκδότες των εφημερίδων. Και όχι άδικα. Το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε ως σήμερα επέτρεπε την προσφορά δωρεών σε έντυπα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα ποσά θα προορίζονταν για «κοινωφελείς» σκοπούς, όπως η προώθηση των εντύπων στα σχολεία. Ωστόσο το μεγαλύτερο «αγκάθι» δεν ήταν άλλο από τη συμμετοχή των χορηγών στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων. Κάτι που ασφαλώς απεύχεται κάθε επιχειρηματίας.

Το σημερινό σχέδιο προβλέπει το άνοιγμα ενός «ειδικού λογαριασμού» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου θα μπορεί κάθε ιδιώτης να καταθέτει χρήματα για την ενίσχυση του εντύπου της αρεσκείας του. Το κίνητρο ασφαλώς δεν είναι μόνο η ηθική ικανοποίηση από τη στήριξη ιστορικών εντύπων, όπως οι εμβληματικές εφημερίδες της Αριστεράς «L΄ Ηumanit » και «Lib ration», οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία ή την εξαγορά από εκδοτικούς ομίλους. Τα ποσά που θα καταβάλλονται στον συγκεκριμένο λογαριασμό θα εκπίπτουν κατά 66% από το φορολογητέο εισόδημα και αυτό είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό δέλεαρ.

«Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν θα ήθελαν να μεταβληθεί η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου τους και τώρα θα μπορούν να καταφύγουν σε αυτού του είδους τις δωρεές» εκτιμά ο Ντενί Μπουσέ, διευθυντής της Ένωσης Ημερησίου Τύπου της Γαλλίας. Ο ίδιος άλλωστε επισημαίνει ότι οι εφημερίδες που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το αναγνωστικό τους κοινό- όπως για παράδειγμα μια τοπική εφημερίδα - θα μπορούν πλέον να λάβουν γενναία οικονομική ενίσχυση χάρη σε αυτό το σχέδιο. (πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=4&artId=247274)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου